En dag som pandavolontär

8:00 Frukost
Denna frukost består av rostat bröd, ägg och sylt. Låter kanske jättegott, men det blir lite småtråkigt efter ett tag. En dag i Chengdu fick vi testa kinesisk frukost med risgröt, ångat bröd och liknande och sedan dess kunde ju inget komma i närheten. Vi har tänkt fråga vår koordinator Tina om det går att fixa ångat bröd eller gröt i alla fall för det har vi sett andra äta i samma sal som vi äter i.

8:30 Avfärd
Nu börjar den långa färden (okej bara 2 km) till vårt jobb. Har man sin volontärbricka med sig? Ja då är det bara att klampa in på pandacentret. Vägen härifrån går upp, ner, vänster, höger. Man ser pandor, bambu och turistbussar som svischar förbi en. Sen är man framme på Breeding Station där man klär på sig sina urtjusiga overaller som redan har färdigt med pandaskit på sig, men det syns knappt för hela overallen är en härligt grönbrun färg. Till det har vi på oss ett par orangea handskar som gick sönder redan första veckan efter allt bambubrytande.

8:50 Första arbetspasset
Dagens första aktivitet är att städa burar och inhägnader. I dessa finner vi pandaskit som oftast inte är så äckligt då det mest är bambuflisor, men ibland så är pandorna lösa i magen eller så. Det är inte lika kul. Vi plockar även ihop bambu vilket funkar bra så länge det inte regnat. När det är blött ute så fastnar alla löv och man får plocka upp ett och ett för hand. I burarna får man även ta en riktig tv-shops mopp för att torka upp piss. Det är det enda som kommer ur pandorna och faktiskt luktar äckligt. Ungefär såhär ser mopparna ut:

Mellan varje inhägnad bryter vi bambu. Eller man kanske ska kalla det för att slå sönder bambu istället. Vi tar stänger av bambu och slår ner dem i marken så de spricker. Detta gör man för att underlätta för pandorna och även för att se att bambun är bra och inte brun eller grå inuti. Det är en jobbig aktivitet, speciellt när bambun studsar upp istället för att gå sönder. Då känns det i händerna!

Efter all städning och bambubrytning ska pandorna matas. Det varierar lite mellan äpplen, bambuskott, morötter och pandakaka. Pandakaka är svårt att förklara. Det luktar ganska gott faktiskt och innehåller massa nyttigheter. Vi brukar oftast skära upp pandakakan i 400g per panda, men ibland är det 200 som gäller och ibland 500 så det är bra att lyssna på vad handledarna säger. Matningen sker genom gallret på burarna och tar olika lång tid beroende på hur lat pandan är just vid stunden.

10:30 Rast
Tråkigast på dagen är väntetiden. Efter matningen ska vi vänta ca en timme tills nästa matning.

11:30 Andra arbetspasset
Matning igen, denna gången gäller samma som vid förra matningen. Pandakaka, äpplen, morötter, bambuskott. Vi vet aldrig riktigt vad vi ska mata dem med i förväg utan får det bara på en bricka om det inte är pandakaka, för den får vi skära upp själva. Pandor är rovdjur vilket man verkligen ser på tänderna. När de tar pandakakan från ens fingrar nuddar ibland nosen, tungan eller tänderna. Sen sitter de där och tuggar i sig den medan de stirrar på en.

12:00 Lunch
Efter att ha matat pandorna går man tillbaka (2 km) för att äta lunch. Lunchen består av ris och några rätter. Den vanligaste är kyckling, bambuskott och jordnötter. Sen brukar det ofta finnas potatis i någon form. Det är lite tråkigt efter två veckor med samma mat om och om igen.

13:40 Tredje arbetspasset
Efter lunchen brukar vi bryta lite mer bambu för att pandor äter extrema mängder mat. Men så blir det om man bara kan ta upp 30 % av den näring man får i sig för att man är ett rovdjur med vegetarisk kost. Efter bambun så blir det mer matning.

14:00 Rast
Den här rasten brukar kännas ännu segare eftersom man inte gör något hårt arbete på eftermiddagen och därför får en paus från att i stort sett ta det lugnt redan.

15:30 Fjärde arbetspasset
Sista arbetspasset, sista matningen. Sen tar arbetsdagen slut! Nu är det dags att gå de sista kilometrarna av de åtta sammanlagda vi går per dag. Detta är utan att räkna med det vi rör oss under raster och jobb.

18:00 Middag
Middagen är precis som lunchen, ibland även samma rätter som lunchen, så därför har vi nu i två dagar ätit nudlar för att vi inte riktigt står ur längre. Efter middagen brukar vi se film eller spela kort och sen gå och sova väldigt tidigt. För man vaknar nästan alltid innan väckarklockan på grund av en tupp och gäster som talar landets språk så högt de bara kan.

3 tankar kring ”En dag som pandavolontär

 1. Mimmi

  Hej, har alltid velat åka till Kina för att det verkar så annorlunda, men lite läskigt för att det är på andra sidan jordklotet. Allt verkar så tvärtom. Jag har oxå velat jobba utomlands. mest för att testa och få erfarenheten. Men har varit lite feg och har verkligen blivit inspirerad av att läsa bloggen- att andra i samma ålder vågar liksom. Det är en sån stor grej oxå. Har det varit värt det. Skulle ni rekomendera det? Jag läste att alla som har arbetat med pandorna som volontär får ett jätte fint arbetsintyg till cv:t och det vill man ju verkligen ha, som västa meriten, vem har det liksom! Vad fick er att våga åka? Jag tycker ni är sååååå sjukt modiga som gör det här äventyret.

  Svara
  1. Sanna Ekneling Inläggsförfattare

   Hej Mimmi!
   Jag skulle verkligen rekommendera det här, men då skulle jag nog säga att två veckor räcker. Med det menar jag två veckor arbete och sen kanske man stannar en vecka bara för att uppleva landet.
   Jag bestämde mig för att jag skulle göra det och försökte att inte tänka på att det var läskigt. Sen kanske det hjälpte att jag åkte med två vänner men hade definitivt gjort det även om jag varit själv.

   Svara
 2. Mimmi

  Ja, det blir ju verkligen en erfarenhet antar jag! Känns såååååååå modigt att våga åka till just Kina. Det är svårt att föreställa sig hur poppis ni måste vara eftersom alla vill fota er. Då måste ni ju verkligen veta hur livet för en kändis är. Det blir ju typ ett minne för livet på något sätt och ett bevis på att man klarar av att jobba utomlands. Det är därför jag verkligen vill testa. För att växa och visa att man klarar av saker själv. Förresten nu har jag sökt på massa sidor om pandacentret och såg att ni fanns på massa sidor! Det måste vara coolt att ha blivit känd i Kina? För ni verkar ju typ vara det? Tack för svaret.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *