Ya’an

Under helgen har vi varit i Ya’an, en stad som är mycket mindre än Chengdu. Att kalla Ya’an litet är dock fel.

Första dagen vi var där gick vi omkring och kollade lite vad som fanns. Det fanns människor överallt. Vissa gick omkring, men det kändes som att ingen hade något mål. Vissa satt ner och såg ut att vänta på bättre tider. Vi hittade en marknad där folk var trevliga. Där kunde vi hitta lite vanliga souvenirer, däribland en hatt som nästan var trekantig. Eftersom kineser väldigt ofta inte kan engelska så visar de hur mycket man ska betala med händerna. Tyvärr har de olika tecken som betyder olika summor så vi står lika förvirrade även efter de visat.

Kina är ett land där varje litet hål ser ut som en affär, men jag är osäker om det verkligen stämmer. Ibland när man ser in så är det en soffa och en tv som att det vore någons vardagsrum. Under vår andra dag såg vi en unge som satt och sket vid ingången till ett sådan ”affär”. I Kina tycker man att blöjor är dyrt och därför säljs barnkläder med hål för baken istället. Charmigt Kina. 

När det kommer till maten här i Kina var vi under söndagen så trötta på ris, potatis, bambu, kyckling och jordnötter att vi bestämde oss för att försöka hitta någonstans i Ya’an att äta. Problemet är att Ya’an är en sådan liten stad (fortfarande större än Luleå och liknande) att västerländsk mat inte riktigt nått dit så att hitta någon restaurang som inte har just ris, bambu och allt de vi försökt undvika gick inte. Det slutade därför med att vi köpte snabbnudlar och vatten för att laga mat där vi bor. Vi har ju trots allt en vattenkokare här. 

Eftersom planen var att äta i Ya’an var det ganska sent när vi tog oss tillbaka och 18.45 hade sista bussen redan gått från stället där bussarna mellan Ya’an och Bifengxia stannar. Vi påbörjade vår resa till fots. Det borde vara ca 5 km till där vi bor men efter bara några meter stannade en trevlig dam som körde upp oss för 30 yuan. Svarttaxi i Kina är trevligt ibland.

Väl tillbaka vid vårt boende gjorde vi nudlar och såg Kung Fu Panda. Och idag hade vi en trevlig fortsättning med nudlar och Kung Fu Panda 2.

Det blir inga bilder i det här inlägget utan jag lägger istället upp sådana under ”bilder” i menyn någon gång under veckan.

Imorgon kommer nya volontärer. Det ska bli kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *