I Kina (när man ser sig omkring)

Jag har fotat omgivning, ögonmåttat och samlat fakta.

Det finns fem pandor. Varje panda har 3 burar: En sovbur med säng, en bur med vad jag tror är en våg och helt tom bur som oftast fylls med bambu. Dessa burar är omkring 4×4 m i area och takhöjden är över tre meter. Mellanrummet mellan rören som bildar gallret är ca en decimeter från mitten av varje rör/stolpe. Stolpens tjocklek är 1 cm i diameter.

Varje rum med tre burar har två hål ut mot inhägnaden (En inhägnad per panda med undantag från ett ställe med två pandor på en inhägnad). Varje rum har även en korridor förbi burarna och tillgång till vatten.

Med människa i åtanke finns: En korridor till varje inhägnad med en dörr och vanlig trappa, ett kontor, en arbetsbänk och ett omklädningsrum/förvaringsrum. Osäker på sistnämnda rummet då det känns som att man kastat in saker bara. Skåp för volontärer och arbetare att låsa in sina saker i finns i närheten av förvaringsrummet och vid en vägg står sopkvastar, soptunnor och andra arbetsverktyg.

Byggnaden är u-formad med två korta och en lång del. Arbetsbänk och kylskåp för pandornas mat är utomhus, men under tak. Samma är det med stället där bambu förvaras. Färgerna man ser är vitt, grått och blått. Det blåa är egentligen bara plast från de gråa dörrarna som ej tagits av vid monteringen, men jag gillar idén om någon färg.

Det här är vad jag uppfattat om stället genom att bara se på det. Genom att studera pandornas beteende försöker jag även komma fram till hur jag bäst ska få dem att trivas. Genom att tänka på material, färger, möblering och utformning av byggnaden ska jag försöka göra byggnaden bra för pandor, arbetare och turister. För pandornas skull ska det vara oförstörbart och inte kännas som att de är i fångenskap. För arbetarna ska det vara en trevlig arbetsmiljö och lättillgängligt. För turisterna ska det vara iögonfallande och se bra ut på bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *